Vi vill tipsa om en serie som kommer på SVT!

Utanför storstaden, runt om i hela Sverige, är jakt en del av livet. Det är ett sätt att bruka det som naturen erbjuder, det är gemenskap i jaktlaget, rofyllda naturupplevelser och det är äventyr. I SVT:s serie Jaktliv tar jägarna Evelina Åslund Bäck och Peter Ekeström med tittarna ut i skogen på jakt.

Sverige har runt 300 000 registrerade jägare. Det är en stark kultur där många planerar sitt liv efter älgjaktens startdatum. Jakt är lika delar naturupplevelse, gemenskap kring lägerelden, delikatesser i stekpannan och samarbete med sin hund. Men det är också ansvar och respekt för viltet. 

 

I åtta avsnitt träffar jägarna Evelina Åslund Bäck och Peter Ekeström jaktprofiler inom ett visst jaktslag. Serien kommer att ta med tittarna på jakt från norr till söder, bland annat på älgjakt i Lappland, gåsjakt i Skåne och jakt på vildsvin.

Evelina Åslund Bäck är jaktarrangör och guide med ett förflutet som skidskytt. Hon är egenföretagare med inriktning på jakt, yoga, viltskådning och hälsa. 

– Min förhoppning är att kunna påvisa alla jaktens delar, alla mjuka värden som finns i jakt: glädje, välmående, kamratskap, lugn för själen, action och det goda köttet, säger Evelina. 

Peter Ekeström är inte bara jägare utan även journalist och jakthundcoach. Han beskriver sig själv som en hundnörd, har skrivit flera böcker i ämnet och håller kurser och föreläsningar. Om tv-serien säger Peter:

– Det har varit en fantastisk resa genom landet som visar på bredden i svensk jakt. Vi har mött erfarenhet och passion, och träffat jägare med stor kunskap och duktiga hundar. Det här är en tv-serie om jakt för jägare, men jag hoppas att också att andra kommer att se programmen och på så sätt bidra till att bilden av jakt får fler dimensioner.

                                                                   

18/3  – Vildsvin, Horn/Åtvidaberg (Östergötland)
25/3  – Ripa, Ljungdalen (Härjedalen)
1/4   – Älg, Ånäset (Västerbotten)
8/4 – Klövviltsjakt, Falerum/Åtvidaberg (Östergötland)
15/4  – Skogsfågel, Åsele & Gällivare (Västerbotten & Norrbotten)
22/4  – Dovvilt med tax, Falerum/Åtvidaberg (Östergötland)
29/4  – Gås, Bromölla (Skåne)
6/5  – Björn, Dorotea (Västerbotten)

 

 

 

Förutom Jaktliv, som sänds i SVT2 och på SVT Play, så finns också Jaktliv: Jägarsnack på SVT Play. I Jaktliv: Jägarsnack fördjupar sig Peter och Evelina i olika delar av jakten, så som olika typer av jakthundar, tillagning av viltkött och jaktutrustning.